Schitul Piatra Scrisa

Mănăstiri şi schituri ortodoxe româneşti – Schitul Piatra Scrisă – Adresa: Localitatea Armeniş, judeţul Caraş-Severin.


– Hram: Duminica Tuturor Sfinţilor.
– Acces: D.N. 6,la 25 km de Caransebeş.
– Prima atestare documentară datează din anul 1788, pe o hartă militară austriacă, cu denumirea „Stânca Sfintei Treimi”.
– De istoria acestui loc sunt legate mai multe legende, multe dintre ele vorbesc despre recunoştinţa oamenilor faţă de Dumnezeu, care au scăpat dintr-o primejdie, şi există mărturii puternice că acest loc este binecuvântat.
– Puterea vindecătoare a icoanei Sfintei Treimi, din interiorul schitului, este cunoscută oamenilor din regiune, dar şi celor ce călătoresc pe Valea Timişului.
– Una dintre legendele legate de acest loc spune că icoana nu e pictată de mână omenească, ci ar avea o origine miraculoasă. Alte legende spun că pictura a fost realizată de oameni, drept mulţumire lui Dumnezeu că au scăpat cu viaţa din accidente, necazuri.
În timpul invaziei otomane a Banatului, un conducător de oaste, urmărit de otomani, a căzut de pe coama unui deal, până în râul Timiş, scăpând nevătămat. Drept recunoştinţă, acesta a dat ordin să se picteze “Icoana Sfintei Treiimi” pe stâncă.
– O altă legendă spune că nişte călători din Muntenia, traversând Valea Timişului cu trăsura, la un moment dat caii au început să alerge fără control, iar când oameni credeau că se vor prăbuşi în râu, trăsura s-a înţepenit într-o stâncă, iar călătorii au scăpat teferi. Drept mulţumire lui Dumnezeu, au pictat icoana pe stâncă.


– Se mai spune că un negustor de vite a fost surprins în duminica Tuturor Sfinţiilor de o puternică furtună, iar un fulger a despicatstânca sub care s-a adăpostit, dar prin minune el nu a păţit nimic. Preotul din Armeniş l-a sfătuit să zugrăvească pe stâncă icoana Sfintei Treimi, drept mulţumire că a scăpat cu viaţa.
– Tradiţia mai spune că atunci când s-a construit calea ferată Caransebeş-Orşova în apropiere de localitatea Armeniş, în urma unei dinamitări pentru săparea tunelului s-a desprins o stâncă şi în interiorul ei a fost găsită icoana. Văzând această minune, muncitorii nu au mai avut curajul să dinamiteze stânca mai departe,ci au deviat traseul căii ferate, săpând un tunel la câţiva metri mai departe de acest loc.
– Prima capelă în acest loc a fost ridicată în anul 1929, de Vasile Dragomir şi soţia Ana, din Slatina Mică, în amintirea unicei lor fiice, Maria, moartă la tinereţe. Ulterior, s-au construit o casă şi o clopotniţă, complexul devenind ulterior o mică manăstire în care azi trăiesc în obşte opt călugări.


La sfârşitul aniilor, ’90 faţada schitului a fost renovată.
După anul 1997, viaţa mănăstirii, sub toate aspectele ei, a început să cunoască o înflorire prin închegarea unei obşti monahale subconducerea Arhimandritului Hristofor Bucur, prin amenajarea capelei ce adăposteşte icoana Sfintei Treimi şi a corpului administrativ. În anul 2003, s-a pus temelia unei biserici noi, de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolit al Ardealului, pe atunci episcop al Caransebeşului. Totodată, s-a început şi construirea unei case monahale pentru obştea de călugări şi pentru cei care vor dori să vină să participe la slujbele ce se oficiază în cadrul mănăstirii. Din vara anului 2007, conducerea mănăstirii a fost preluată de către Arhimandritul Constantin Timiş, exarh al Episcopiei Caransebeşului, care a continuat amplele lucrări de construcţie şi amenajare. Începând cu data de 1 martie 2008, este numit în ascultarea de stareţ Protosinghelul Paisie Sadici, care împreună cu obştea monahală duc mai departe lucrările începute la biserica nouă şi la corpul de chilii.


Datorită poziţionării la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc a făcut ca la iniţiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur să se amenajeze pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal şi a unei biserici reprezentative pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă în fiecare an la praznicul „Duminica tuturor sfinţilor”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului la hramul aşezământului mănăstiresc.

În prezent obştea monahală condusă de protosinghelul Paisie Sadici întreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de lângă biserica care găzduieşte de zeci de ani icoana nefăcută de mâini omeneşti a Sfintei Treimi.